jaaroverzicht

Jaaroverzicht
10 topics
3 topics die mij echt aanbelangen
2 punten die in 2021 hoog op de agenda zullen staan
1. Geen voetbal
Ongeveer het hele jaar lag het voetbal stil, behalve op professioneel niveau. Dit kwam door het COVID-19-virus. Er kon gevoetbald worden tot maart en dan werd het stopgezet. De competitie werd pas echt hervat in augustus, maar de pret was niet voor lang. Na een paar maanden mocht er al weer niet gevoetbald worden.
2. Storm Ciara
Op 4 februari werd storm Ciara voor het eerst gesignaleerd in de buurt van de VS. Dit was 1 van de vele stormen die het afgelopen jaar over de aardbol raasden. Ciara rasde onder meer over België en Nederland. Ciara was volgens mij wel de storm die iedereen nog kent. Ik denk dat dit belang heeft omdat er veel stormen waren en dit toch wel de meest gekende is volgens mij.
3. Avondklok
Na 76 jaar was het weer zover. Er was weer een avondklok in België. Deze werd ingevoerd op 28 juli door politiekers. Deze hield in: tussen 23:30u en 6:00u mocht je niet buiten. Dit heeft belang omdat het het leven beïnvloedde. s’ Avonds kon je niet meer buiten.
5. Lockdown
Dit jaar telde meer lockdowns dan de afgelopen 70 jaar bij een. Dit jaar kregen we te maken met 2 lockdowns. Dit vond iedereen ergens wel jammer: niet shoppen, geen sporten in clubverband,… Dit is heel belangrijk omdat elke Vlaming dit jaar door de lockdowns meer tijd thuis heeft gespendeerd dan gewoonlijk, wat niet per se een nadeel hoeft te zijn.
6. BLM
Racisme is vreselijk. Mensen worden gepest vanwege hun huidskleur. Dit is niet menselijk en dit gebeurt overal en het gebeurt veel te veel. Dit is wel belangrijk omdat er dit jaar veel te doen was rond dit thema. Bijvoorbeeld die agenten die daar iemand hadden vermoord in de VS
7. Diego Armando Maradona
Een van de grootste voetballegendes heeft ons dit jaar verlaten. Hij stierf aan een hartaanval. Hij was volgens velen de beste speler die het voetbal ooit gekend heeft. Hij werd niet oud, 60 jaar om precies te zijn. Hij stierf op 25 november 2020. Dit is belangrijk omdat dit een verschrikkelijk moment was voor het voetbal. Die dag stond alles in teken van hem.
8. Johny Voners
Johny Voners, beter bekend als Xavier Waterslaeghers, overleed afgelopen jaar. Hij was 75 jaar. Ook dit was geen makkelijk afscheid. Ook voor de acteurs die meespeelden in de Kampioenen, de serie waar Johny bijna 30 jaar een rol in speelde, was dit een groot verlies. Als eerbetoon aan hem maakten ze een speciale aflevering die in teken stond van Kerst, maar ook als afscheid van hun geliefde Kampioen. Dit is ook wel iets dat iedereen raakte, iedereen had hem graag nog een jaar of 20 langer zien leven.
9. Thuisonderwijs
Wat ook een gevolg is van het gevreesde virus is thuisonderwijs. De meeste leerlingen hebben veel les van thuis gevolgd. Echt onlinelessen kreeg ik pas vanaf dit schooljaar. Dit vind ik ook belangrijk omdat school belangrijk is en dit jaar waren de scholen gesoten voor een tijdje of moesten we van thuis de lessen volgen i.p.v. op school.
10. COVID-19
Corona was het afgelopen jaar het enige nieuws dat 100 keer in het nieuws vermeld werd per dag. Corona is een virus dat wereldwijd een probleem was. Het veroorzaakte problemen op economisch, cultureel, sociaal en een beetje op politiek: de politiekers waren even helemaal in de war. Dit is belangrijk omdat dit denk ik het woord is dat 2020 perfect beschrijft.
Diego Armando Maradona. Ik ben zelf een voetballer en ik vond het vreselijk dat de grootste voetballer allertijden was overleden.
Thuisonderwijs. Ik als leerling heb ondervonden dat thuisonderwijs dit jaar een soort van het nieuwe normaal is geworden. Het is leuker om thuis te zitten, maar moeilijker om de les te volgen.
Lockdown. Ook dit is coronagerelateerd maar dat komt omdat dit hele jaar bijna elke gebeurtenis er kwam door de gevolgen van corona. De lockdowns moest ik wel vernoemen omdat deze echt een groot deel van dit jaar in beslag namen.
4. Delphine Boël/ Van Saksen-Croburg
Delphine beweerde dat ze de dochter van koning Albert II was. Onze oude koning weigerde een lange tijd een DNA-onderzoek. Maar na een lange tijd wachten kwam het DNA-onderzoek er dan toch. En verrassend genoeg was Delphine echt de dochter van onze voormalige koning. Ik vind dit belangrijk omdat dit denk ik toch een klein lichtpuntje was in dit duistere jaar dat we er een prinses bij hadden.
Corona zal hoe dan ook weer iets zijn dat hoog op de agenda komt. 2021 zal nog niet het jaar zijn waarin we veel kunnen gaan feesten of iets in die trend. Zoiets zal wel kunnen maar dat zal pas in de loop van dit jaar kunnen. Ik denk voornamelijk dat ze zich zullen bezighouden met vaccineren. Ik vind het heel goed dat er zo snel een vaccin ontwikkeld is. Het duurt jammer genoeg een tijdje voor iedereen gevaccineerd is.(bron: https://www.hln.be/wetenschap/overzicht-meer-dan-110-000-vaccins-toegediend-in-belgie-285-000-vaccins-geleverd~a1761406/ )
Biden gaat een nieuw klimaatplan maken voor de VS. Ik vind dit wel goed omdat ik een klimaatplan zeer belangrijk vind. (bron: https://www.theguardian.com/world/2021/jan/03/the-world-in-2021-how-global-politics-will-change-this-year)
17